Vad händer under studentdagen?

Sjung om studentens lyckliga dagar

Den studenttradition som vi känner till idag med studentutsläpp och otåligt väntande familjer och vänner med studentplakat på skolgården, är en relativt ung tradition. Men studenten har ett viktigt symboliskt värde som skapar en brygga mellan ungdom och vuxenliv.

Äldre dagars examen

Själva begreppet studenten kommer från den tiden då gymnasieutbildningen avslutades med studentexamen. Det var efter examen som man påbörjade festen. Studentmössan som både tjejer och killar bär från och med mösspåtagningen bars vanligast förr i tiden av killarna den närmaste månaden innan de påbörjade lumpen.

Studentfirandets på frammarsch

Examen i dess äldre form kom att plockas bort under slutet av 1960-talet då den tidens revoltanda motsatte sig det äldre och förlegade samhällssystemet. Det medförde att studentfirandet försvann i mer eller mindre grad och fick inte förrän på 1980-talet ett uppsving. Men det var framförallt i och med den nya gymnasiereformen på 1990-talet som studentfirandet tog fart igen.

Studenten en viktig övergångsrit

En bidragande orsak till att studentfirandet blommade upp och blev en viktig rit, berodde bland annat på att färre ungdomar konfirmerades och ryckte in i lumpen. Vilka var tidigare viktiga händelser som symboliserade ungdomens övergångsrit in i vuxenlivet.

Studenternas utspring

På studentdagen avslutas skolceremonin med att studenterna springer ut glada och yra sjungandes på studentsången ”För vi har tagit studenten”. På skolgården väntar förväntansfulla familjemedlemmar, släkt och vänner. De uppvaktar studenten med studentskyltar, blommor, studentnallar, champagne och flaggor som hängs i blågula band runt om studentens hals.

Studenttåg runt stan

Efter att studenterna har sprungit ut och slutit upp med familj och vänner är det i många skolor tradition att hela klassen åker studenttåg. Det är vanligtvis en lastbil med studentflak som är dekorerad med ballonger, flaggor, björkris och lakan med uppgifter om klassen, år och en slogan.

Studentmottagning

Efter att studenttåget åkt runt på stan är det dags för studenten att bege sig hem eller till lokal för att närvara vid sin egen studentmottagning. På plats är familj, släkt och vänner samlade för att fira studenten med tal och lyckönskningar. Det bjuds oftast på mat, dryck och tårta i goda vänners lag.